Mój ulubiony i sprawdzony przepis
Kruchy placek z rabarbarem
3 szkl. mąki pszennej
szklanka cukru
1 i 1/2 kostki masła
6 żółtek (białka do ubicia)
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar
cukier puder do posypania
Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, miękkie masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika na ok. 20 min. Rabarbar myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do białek dodajemy niepełną szklankę cukru i ubijamy na sztywną pianę. Połowę ciasta rozkładamy na blaszce, układamy rabarbar, na to pianę z białek i rozkruszamy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 170 stopni C. Posypujemy cukrem pudrem.
Zamiast rabarbaru możemy wykorzystać inne owoce.
Jak dla mnie - najlepszy jeszcze ciepły.
Wygląda niesamowicie apetycznie :) Muszę wypróbować przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJuż spisałam - zrobię.
OdpowiedzUsuńMiko, zapomniałam dopisać proszku do pieczenia!!! Już uzupełniłam przepis.
UsuńWyjeżdżam...kierunek D. Wstaw wodę na kawę:))
OdpowiedzUsuńŻartuje, ale przepis na pewno wykorzystam:))Mniam.
Zostały już okruchy!!!! Ale zapraszam!!!! A przepis polecam!
OdpowiedzUsuńDzięki!
OdpowiedzUsuńPycha...:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. :-)
OdpowiedzUsuńKiedyś nie lubiłam placków z rabarbarem, teraz mam ochotę spróbować.
Bardzo apetyczne zdjęcia!
Każdy ma swój ulubiony przepis. Może ten przypadnie do gustu i Tobie :-)
UsuńA ja uwielbiam rabarbar i jutro u mnie bedzie ciasto z rabarbarem.
OdpowiedzUsuńPychotka
W sobotę wypróbuje ten przepis bo bardzo lubię placek z rabarbarem:))
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że bedzie smakował!
UsuńWypróbowałam, POLECAM :)
OdpowiedzUsuńKasiu - pyszne ciasto!
Dziękuję!
UsuńZrobiłam....wątpię - czy coś na jutro zostanie...
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńspisałam wypróbuję :)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)