wtorek, 21 maja 2013

Placek z rabarbarem

W tym roku pobiję chyba rekord w ilości upieczonych placków z  rabarbarem. Uwielbiamy je wszyscy i znikają w ekspresowym tempie. To pierwsze letnie ciasto. Potem będą biszkopty z truskawkami, tarty z porzeczkami...mniam.

Mój ulubiony i sprawdzony przepis
Kruchy placek z rabarbarem

3 szkl. mąki pszennej
szklanka cukru
1 i 1/2 kostki masła
6 żółtek (białka do ubicia)
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar
cukier puder do posypania


Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, miękkie masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika na ok. 20 min. Rabarbar myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do białek dodajemy niepełną szklankę cukru i ubijamy na sztywną pianę. Połowę ciasta rozkładamy na blaszce, układamy rabarbar, na to pianę z białek i rozkruszamy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 170 stopni C. Posypujemy cukrem pudrem.
Zamiast rabarbaru możemy wykorzystać inne owoce. 





Jak dla mnie - najlepszy jeszcze ciepły.


Filcowe korale

Wyszywane korale z filcu





poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Wielkanoc

Wesołych Świąt!



wbrew temu co za oknem, na parapecie bardzo wiosennie...








Kury szyte do ostatniej chwili...



szydełkowe jajka, które robiłam rok temu...









Drewniane zające zrobione przez uzdolnionego męża Julity z Myśligowskich myśli