wtorek, 21 maja 2013

Placek z rabarbarem

W tym roku pobiję chyba rekord w ilości upieczonych placków z  rabarbarem. Uwielbiamy je wszyscy i znikają w ekspresowym tempie. To pierwsze letnie ciasto. Potem będą biszkopty z truskawkami, tarty z porzeczkami...mniam.

Mój ulubiony i sprawdzony przepis
Kruchy placek z rabarbarem

3 szkl. mąki pszennej
szklanka cukru
1 i 1/2 kostki masła
6 żółtek (białka do ubicia)
cukier waniliowy
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar
cukier puder do posypania


Przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, miękkie masło, żółtka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika na ok. 20 min. Rabarbar myjemy i kroimy na drobne kawałki. Do białek dodajemy niepełną szklankę cukru i ubijamy na sztywną pianę. Połowę ciasta rozkładamy na blaszce, układamy rabarbar, na to pianę z białek i rozkruszamy resztę ciasta. Pieczemy ok. 40 min w temperaturze 170 stopni C. Posypujemy cukrem pudrem.
Zamiast rabarbaru możemy wykorzystać inne owoce. 





Jak dla mnie - najlepszy jeszcze ciepły.


16 komentarzy:

  1. Wygląda niesamowicie apetycznie :) Muszę wypróbować przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Już spisałam - zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miko, zapomniałam dopisać proszku do pieczenia!!! Już uzupełniłam przepis.

      Usuń
  3. Wyjeżdżam...kierunek D. Wstaw wodę na kawę:))
    Żartuje, ale przepis na pewno wykorzystam:))Mniam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zostały już okruchy!!!! Ale zapraszam!!!! A przepis polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie. :-)
    Kiedyś nie lubiłam placków z rabarbarem, teraz mam ochotę spróbować.

    Bardzo apetyczne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma swój ulubiony przepis. Może ten przypadnie do gustu i Tobie :-)

      Usuń
  6. A ja uwielbiam rabarbar i jutro u mnie bedzie ciasto z rabarbarem.
    Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  7. W sobotę wypróbuje ten przepis bo bardzo lubię placek z rabarbarem:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wypróbowałam, POLECAM :)
    Kasiu - pyszne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  9. Zrobiłam....wątpię - czy coś na jutro zostanie...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda smakowicie, mniam mniam :)
    spisałam wypróbuję :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń